Lussebullar med kesella

Jag delar med mig av ett recept från tasteline.com på lussekatter. Med min egen modifikation inom parentes. De här ska vi baka ikväll.

Ingredienser
50 gram jäst, färsk
100 gram smör, osaltat
5 dl standardmjölk
250 gram kesella, lätt
2 paket saffran, (1 g till ett recept)
2 dl strösocker
17 dl vetemjöl
1,5 dl russin
0,5 tsk salt
(Jag lägger till kardemumma, mycket kardemumma)
2 st ägg till pensling

30 – 35 lussekatter

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s