Konsten att spela live

Det är något med Band of Horses live. Visst, de kan sina låtar, det rinner på, men det är inte det som gör grejen. Det är en känsla, att de tar varje spelning på allvar, vare sig det är många tusen framför en way out west-scen, ännu fler på stadsfestival i Malmö eller tusen på en minifestival på Trägårn. Vi är där och vi är en del av dem, deras familj. Vi är trogna mot dem och de levererar tillbaks. För en livespelning är och ska vara något annat än att riva av hitsen från skivan och säga hej. Livespelningen ska skapa en ytterligare rymd åt musiken, ta den ett steg vidare, ge en ny dimension. Och då krävs närvaro. Om det är något som Band of Horses lyckas med så är det den där närvaron. De är här, de är på sitt bästa humör, och de är ödmjuka inför uppgiften. De vet att utan oss, inget dem.

De vill ha oss med på resan och bjuder in oss. Genom att spela såklart, men också genom att prata med oss som om vi var gamla vänner. Och det är vi ju. Sedan kan man ju inte låta bli att uppskatta teknisk skicklighet och gudabenådade röster och stämmor på det, men utan viljan att kommunicera och dela betyder det ingenting.

När jag såg Red Hot Chili Peppers på Roskilde 2007 var det just det som saknades. Kommunikation, delaktighet. De var fantastiskt skickliga på sina instrument, men spelningen blev en besvikelse när Antony Kudis inte sa ett ord till alla som samlats framför Orangea scenen. Det enda vi fick var basistens  avslutningsord; ”You’re an amazing audience”.

Det avhjälpte inte helhetsintrycket, att det var en spelning som de bara ville få gjord, en i mängden, en som inte var speciellt viktig för dem, och allra minst för Antony Kudis.
Det intressanta är väl att jag kommer ihåg den spelningen just därför, för att den var så platt och ett exempel på hur det inte ska gå till.

Tack Band of Horses för att ni tar oss på allvar.

(Här hade jag egentligen tänkt lägga in bilder från Woody West, men jag skjuter en aning på det. Jag skrev inlägget i går, men kunde inte lägga upp det då var nätet bråkade här hemma och i dag har jag jobbat 11 timmar och vill bara gå och lägga mig. Men bilderna kommer)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s