Patriarkatet – Pah!

Genom bokhora uppmärksammade jag en liten debatt som förts i Helsingborgs Dagblad. Det handlar om det faktum att män slår. Och det faktum att

A painting of the three Brontë sisters; from l...

Image via Wikipedia

kvinnor som blir slagna inte tas på allvar i samhället. Det som har gjort att kommentarerna skenat i väg åt alla håll och kanter är det faktum att Kristian Lundberg väljer att att skriva ”män”. Det här upprör, samt det faktum att Kristian Lundberg säger att det är ett samhällsproblem, att det inte bara ligger hos individen, utan att det är en del av något större. Att det är en del av ett patriarkalt system där våld och aggressivitet är en del av vad som anses vara manligt.

De män som vänder som mot Kristian Lundberg tycker att han generaliserar när han säger ”män” och tycker de blir oförtjänt anklagade för att vara våldsamma när de i själva verket är hur snälla som helst. Jag tror att de stirrar sig blinda på det där ordet. Kristian Lundberg presenterar statistik som säger hur många procent som slår och hur ofta det sker varje år. I statistiken kan vi se att alla män inte slår, vilket borde räcka för att inte bli personligt förolämpad. För när jag läser Kristian Lundbergs artikel tänker inte jag att ”alla män slåss”. Jag tänker vissa män slåss, varför är det så? Vad kan vi göra för att förändra det?

Om vi ska ta till en jämförelse kan vi säga: ”Fler kvinnor än män prostituerar sig”*. Det betyder inte per automatik att jag känner mig träffad som kvinna. Jag vet att det bara är en liten procent av alla kvinnor som gör det. Och det är också en del av vår samhällsstruktur. Varför väljer fler kvinnor än män att prostituera sig? Kan frågan vara där, eller: Varför väljer någon att prostituera sig? Är det ett val?

Men det som en del har svårt att förstå, att vilja se, är det faktum att vårt samhälle är patriarkalt, att det är uppbyggt runt ett manligt ideal och för att serva detta manliga ideal. Även om samhället har förändrats under de senaste 50 åren kvarstår detta faktum. Det går inte att skylla på någon individ, det går bara att skylla på långsamma strukturförändringar. För att förändra samhället måste vi prata om samhället, prata om hur det är  och prata om hur vi vill att det ska vara. Samhället förändras inte för att vi blundar för hur det ser ut.

(I en tredje artikel försvarar Mats Söderlund, poet och författare och ordförande i Sveriges Författarförbund, Kristian Lundbergs artiklar och ger rådet att läsa fler kvinnliga författare. Det här är bara en parentes, men är det inte så att killar/män helst läser en manlig författare eller en manlig genre, medan kvinnor är lite mer allätare? Hur många män har läst Austen eller Brontë? Eller hur många män säger att de läst Austen eller Brontë?)

Här kan du läsa de tre artiklarna som skrivits i ämnet, och glöm inte att läsa kommentarerna, riktigt intressant:

27 200 misshandlade kvinnor

Håll käften!

Vad är vi rädda för?

*Den här artikeln säger att fler UNGA män än UNGA kvinnor har sålt sex, men titta lite längre ner så kan du också läsa att ”kvinnor är klart överrepresenterade i branschen”.

Annonser

4 thoughts on “Patriarkatet – Pah!

  1. Det är precis det här min kurs handlar om! Mäns våld mot kvinnor. Det är den enda kursen i landet på avancerad nivå inom ämnet, trots nationella riktlinjer om att kunskap om ämnet ska finnas i de yrkesgrupper som kommer i kontakt med de våldsutsatta kvinnorna. Och på grundutbildningen hade vi iaf ingenting om det.

    Det finns en gammal debatt från början av 2000-talet om omfångsstudien ”Slagen dam” som är intressant om du vill läsa vidare i just debatten.Omfångsstudien är mycket siffror, 46 % av alla kvinnor i Sverige har någon gång efter sin 15 års dag utsatts för någon form av mäns våld, men kritiken är löjlig. En av författarna skrev en artikel som heter ”kung slår dam” som svar på det. Folk (läs: män) ifrågasatte den höga siffran och det är uppenbart av deras kommentarer att de inte ens läst studien, likväl är det dessa män som fick medhåll i media och kvinnorna bakom studien svartmålades och studien fick senare genomgå en oförtjänt ”vetenskaplig granskning”, som inte menade på att siffran i sig var fel men tyckte att metoden var lite svag…

    • Som sagt, verkligen intressant det där Sara. Och jag håller med, tråkigt när något döms ut utan att man ens tittat på det, bara för att resultaten inte är det man vill höra.

  2. Åh är det de där pellejönsarna Per Ström och Pelle Billing som är igång igen? Ströms blogg är direkt plågsamma att läsa, för det enda det handlar om är att män förfördelas till förmån för kvinnor hela tiden, och så spyr han ut sitt hat mot feminister. Han kallar sig jämställdist, men vägrar inse det faktum att det råder ojämställdhet. Suck!

    Och nej, man borde inte bli provocerad av sådana generaliseringar, så till vida att de bygger på fakta. Att generalisera utifrån föreställningar eller uppfattningar är däremot no no.

    • Jag tror inte det är någon av dem egentligen, men de kan ju har kommenterat, det intressanta är väl att det är så många som känner sig påhoppade. Men, men, förhoppningsvis leder det till något gott i slutändan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s