DSC_2040bb

Ångad tofu del 2 plus tempuragrönsaker

Jag provar att laga till olika råvaror i min ångkorg. Eller hittills har det varit dumplings och tofu. Idag blev det tofu igen. Jag använde samma recept som sist, med vissa modifikationer, men la till tempurafriterade grönsaker med dippsås. Det mesta vad gäller tempura har jag hittat här.En klar hit! Receptet kan verka långt och invecklat och det är det till viss del, men bara man planerar lite så kommer det gå lätt. Grönsakerna och tofun kan göras iordning i förväg.

Först måste tofun marineras. Ta 350 g tofu och skär i ca 2 cm stora kuber. Lägg i en plastpåse och häll över marinaden:

Marinad:
2 msk soja
2msk risvinäger
1 grovt hackad vitlök
½ tsk lätt stött svartpeppar
1 tsk chiliflakes(eller mindre om du inte vill ha det så starkt)

Lägg in påsen med tofu i kylskåpet och låt marinera i upp till 2 timmar.

Börja med att skära grönsaker i tunna strimlor/bitar. Jag använde morot, zucchini, aubergine, svamp och broccoli. Gör sedan i ordning dippsåsen. Tempurasmeten väntar du med till sist.

När alla grönaker är färdigstrimlade kan du börja ångningen av tofun. Den ska nämligen ångas i 25 minuter. Häll över tofun på ett litet fat som passar i ångkorgen(som ska stå i kokande vatten vid det här laget). Ställ över fatet i ångkorgen och täck med ångkorgslocket. Ånga i 25 minuter.

Tempuradippsås:
0,5 dl japansk ljus soja
0,5 dl mirin
0,5 dl riven rättika

Blanda allt och häll upp i små skålar, en till varje person.

Tempurasmet:

2 dl tempurablandning(bestående av vetemjöl, maizena, salt)
eller
1 dl vetemjöl och 1 dl maizena
ca 1 dl iskallt vatten + isbitar
1 äggvita
1 tsk bakpulver

Blanda majsmjöl, vetemjöl och iskallt vatten i en stor bunke. Börja med en halv deciliter vatten och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt eventuellt lite mer vatten eller isbitar. Mjölet sväller efter ett tag och då kan smeten bli lite för tjock. En isbit gör att smeten håller sig kall och i rätt konstisens.

Vispa äggvitan lätt fluffig, tillsätt bakpulvret och vänd ner det hela i tempurasmeten.

Värm oljan i en stor kastrull eller i en fritös. Kontrollera temperaturen genom att droppa ner lite smet, om det fräser bra och smeten får färg är det rätt Var beredd med ett ett lock vid sidan att lägga på om oljan fattar eld (släck ej med vatten). Förbered ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp de friterade grönsakerna på. Ha en hålslev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med.

Doppa och vänd runt det du ska fritera och lägg i oljan. Fritera det till ljus men knaprig yta ca 1,5 minut på varje sida. Ta upp, lägg på hushållspapper och fritera resten efterhand.
Servera så snart som möjligt med ris och dippsås. Och tofun då som bör vara färdig nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s