Aprikos, linfrön och solrosfrön

Och så lite mjöl, jäst, salt och vatten. Det är allt som krävs för ett gott bröd. I går kväll satte jag degen och i morse bakade jag ut den. Piece of cake. Det är ett knådfritt bröd, vikning och vila gör jobbet istället för degblandarens krokar, eller ens egna armar. Receptet är inspirerat av ett aprikos och linfröbröd och ett kumminbröd från Pain de Martin, med med lite andra proportioner vad gäller mjölet. Så här gjorde jag:

På kvällen
4 g jäst (färsk)
700 g kallt vatten
600 g vetemjöl special
200 g rågmjöl
200 g fullkornsdinkelmjöl
1 dl aprikoser
½ dl linfrökross
½ dl solrosfrö
20 g salt

Kväll
Strimla och hacka aprikoserna. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke som bör rymma 5 liter. Efter 30 minuter blöter du händerna och viker ihop degen utifrån och in tills du gått runt ett varv.Upprepa två gånger med 30 minuters mellanrum, totalt tre vikningar. Sätt plastfolie över bunke och låt stå över natten, 8-10 timmar.

Morgon
Stjälp upp degen på bakbord och dela den i två delar. Rundriv bitarna och lägg i mjölade jäskorgar eller t ex durkslag med en mjölad kökshandduk i.Jag lägger skarven uppåt. Låt jäsa i 40 minuter. Sätt därefter ugnen på 275 grader(med två plåtar i, en i mitten och en på lägsta spjället). När ugnen är varm plockar du fram den varma mittenplåten och för över bröden på den. Snitta bröden och ställ in plåten i ugnen igen. Lägg in några isbitar på den undre plåten, så det blir ånga i ugnen vilket hjälper bröden att växa(förhindrar för tidig skorpa). Sänke genast värmen till 250. Efter en kvart öppnar du luckan och tittar på bröden, Har de fått mycket färg kan du sänka värmen till 200, annars kan du låta temperaturen vara. Öppna därefter ugnsluckan var femte minut för att vädra och få fin skorpa, till bröden varit inne i ugnen i totalt 30 minuter. Låt svalna på galler.

Annonser

One thought on “Aprikos, linfrön och solrosfrön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s