Jag har läst en bok

…eller rättare sagt, en trilogi, fast inbakad i en enda bok. Det är fantasy såklart(finns inte så många andra genrer med samma förkärlek för att dela upp historier i tre delar). Anyhow. Trilogin heter ”The Black Jewels Trilogy” och är skriven av Anne Bishop. Den handlar om en annan värld, som så mycken annan fantasy. Vad som skiljer den här världen från vår(förutom tillgången till magi då) är att världen är matriarkal och på den andra sidan gott. Det betyder inte att den är ond, men mycket som vi tycker är fasansfullt anses inte vara det där. Ett mord är till exempel ingen big deal, om man har ett bra skäl till det i alla fall. Eller om man har tillräckligt mycket inflytande(det sistnämnda kanske stämmer in på vår värld).

Det är en korrupt värld, indelad i kaster efter magisk förmåga. Befolkad varelser som lever i årtusenden, en värld som under de senaste 50 000 åren(eller om det var de senaste 2000 åren, många siffror att hålla koll på) blivit än mer korrupt, då en ”Översteprästinna” tagit makten över en av de tre sfärerna(det mörka kungariket=”vanliga” världen, skuggriket och dödsriket) och vill ha mer.

I denna matriarkaliska värld hålls de manliga magikerna, som utgör något som helst hot, som sexslavar(!) med hjälp av en ”ring of obedience”. Gissa var den sitter och var det gör ont om de inte följer order, vilket de inte alltid gör… De två mäktigaste manliga magikerna är bröder och påtvingade dessa lydnadsringar. Det enda som har fått dem att härda ut under 1700 förödmjukelser är löftet om att en ny tid ska komma är den gamla och rätta ordningen ska återkomma. Allt genom ”Queen”. Det är olika drottningar som styr de olika territorierna, men den drottning som de båda bröderna väntar på är mer än så.

Så en dag träffar de båda på en ung flicka med oväntade krafter och oväntade förmågor och profetian kan äntligen uppfyllas. Eller?

Den här trilogin kanske verkar lite banal när jag beskriver den, men det är den inte. Det är en av de bästa fantasytrilogier som jag läst, den har allt, mord, svek, kärlek. äventyr och vänskap. Eller vilket substantiv du vill stoppa in där. Det enda den saknar är detaljerade beskrivningar av krig. Men det klarar jag mig utan, slagsmål finns det gott om ändå.

Annonser

3 thoughts on “Jag har läst en bok

  1. Ping: Kushiel’s Dart « Musiksinne

  2. Ping: Som jag har väntat… « Musiksinne

  3. Ping: Inte så speciellt « Musiksinne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s