Kushiel’s Dart

Jag har definitivt kommit igång med min bokläsning igen. Kanske lite för bra. Det är så lätt att fastna i en bok, att välja boken framför andra, mer viktiga saker, som att ta tag i mitt liv. För ett tag sedan beställde jag fyra böcker från Bokus, enbart fantasy, dvs tjocka exemplar. En av dem skrev jag om i torsdags, men innan jag läste den läste jag ”Kushiel’s Dart” av Jaqueline Carey. Efter att jag läst ”The Dark Jewels Triology” var jag så imponerad av den att jag bara var tvungen att skriva om den, men Kushiel’s Dart var verkligen inte fy skam. Den går loss på 900 (!)sidor, så det är inte någon fjäderviktare vi pratar om. Det är också den första delen i en trilogi(fantasy som sagt, vem är förvånad?) så Jaqueline verkar ha en förkärlek för de långa berättelserna.

En sådan här bok skulle lätt kunna kännas lite för lång, även för en sån som jag, som gillar tjocka böcker, men jag tycker att Jaqueline Carey löser det väl och drar läsaren djupare och djupare in i sitt universum. Det enda som gör mig tveksam är hur hon ska lyckas hålla intresset uppe i två delar till, hon hade lika gärna kunnat låta historien ta slut i bok ett. Åh, hur länge ska hon hålla oss på halster, tänker du nu, när ska hon berätta om vad boken handlar om? Eftersom boken är på 900 sidor är det svårt att göra handlingen rättvisa i en sådan här liten text, samtidigt vill en ju inte veta allt som händer i en bok innan en läser den. Men, här kommer ett försök till att göra en lång historia kort.

Berättelsen utspelar sig i en annan värld såklart, men med tydliga referenser till vår egen. Kartan i början visar tydligt att det är ett Europa vi tittar på, om än annorlunda mot vårt eget. Huvudpersonen Phèdre nó Delaunay föds i Terre d’Ange(Frankrike), ett land som är/anser sig vara det skönaste  i världen. Det är också ett land styrt av andra lagar och normer än vad vi är vana vid. Mottot som styr deras liv är ”Love as thou wilt” fri kärlek på alla sätt, alla riktningar är tillåtna och tillgodoses genom ”The Night Court”. Phèdre sälj in i ett av det nattliga hovets hus och växer upp där. Snart visar hon sig dock ha en alldeles speciell förmåga: att vara en sann masochist(Och innan du ryggar tillbaka här vill jag bara påpeka att det här inte är det berättelsen kretsar runt, även om det är en viktig del i varför det blir som det blir).

I och med sin unika förmåga säljs Phèdre vidare till en aristokrat för att läras upp i hans hus till att inte bara behaga i sängkammaren, utan också kunna samla in information. Hon blir en spion. Det är nu historien tar fart på riktigt, för det är ju aldrig enkelt, och fienden finns där du minst anar dem. Phèdre upptäcker något som hotar själva Terre d’Ange existens och måste kämpa för att kunna rädda det som gör henne till det hon är. Myten om den lyckliga horan är i allra högsta grad levande, även om Jaqueline Carey låter oss förstå att det inte alltid är så kul. Kanske ska vi också ta i beaktande att Phèdre är född in i systemet och ser det som något självklart, men det är ändå den delen som skaver lite i boken.

Nåväl, mest av allt är det en reseskildring, av Phèdres värld men också hennes inre resa, hur hon kommer till insikt. Och det är gjort på ett bra sätt, verkligen, men som jag skrev längre upp undrar jag hur berättelsen ska fortsätta, hur ska Phèdre kunna utvecklas mer än hon redan har gjort(en massa elände och lidande gjorde en hel del för Phèdre karaktär)? Trots det har jag beställt både bok två och tre i trilogin, det är trots allt lite av en fantasyläsares dröm, berättelsen tar aldrig(eller nästan aldrig)slut, den bara fortsätter…

(omslaget är förövrigt ingen höjdare enligt mig väldigt amerikanskt…)

Annonser

One thought on “Kushiel’s Dart

  1. Ping: Som jag har väntat… « Musiksinne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s