Mmmmmorotsbröd.

Morotsbröd

Mmmmmorotsbröd

Mmmmmorotsbröd

Jag har ett receptrödbetsbröd som jag verkligen gillar, nu har jag uppdaterat det med morot istället.Det funkade alldeles utmärkt. Så här gör man:

Morotsbröd med surdeg

Två stora bröd

På kvällen:

  • 100 gram rågsurdeg
  • 150 gram vetemjöl special
  • 150 gram vatten

Rör ihop och låt stå över natten, ca 10 timmar.

På morgonen:

  • Surdegen från igår
  • 300 gram grovrivna morötter
  • 4 deciliter ljummet vatten
  • 4 teskedar olivolja
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 matsked salt
Passar alldeles utmärkt i brödkorgen.

Passar alldeles utmärkt i brödkorgen.

  1. Blanda surdegen väl med vatten och oljan i en stor bunke. Häll i vetemjölet blandat med saltet och blanda ihop med händerna till en deg. Tillsätt de rivna morötterna och blanda ordentligt. Täck över med platsfolie och låt degen vila i tio minuter.
  2. När de tio minuterna har gått är det dags att vika degen. Låt degen ligga kvar i bunken och dra upp en bit av degen från sidan och vik den in mot mitten, så att degen spänns. Vrid på bunken och dra upp en ny bit deg och vik in mot mitten. Upprepa åtta gånger till(totalt tio).
  3. Låt degen vila i tio minuter till. Upprepa vikningen 3 gånger till med tio minuters vila i mellan varje vikning.
  4. Låt degen jäsa i en timme.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den på mitten. Knåda inte degen. Forma den till två runda limpor genom att vika in de kladdigaste delarna mot mitten, vända på degen och forma den mjukt.
  6. Mjöla två jäskorgar och för över limporna till dem med skarven uppåt.
  7. Låt jäsa i 3-6 timmar.
  8. Sätt ugnen på 275° med plåt/baksten på mittenfalsen och en oöm plåt längst ner. När ugnen är varm, vänd över bröden och snitta dem som du vill. För över dem till plåten/bakstenen och lägg några isbitar på plåten längst ner. Sänk temperaturen till 225°. Efter 15 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar ut lite ånga. Upprepa därefter var femte minut.
  9. Bröden bör vara klara när de varit inne i ugnen i totalt 30 minuter och har en gyllenbrun färg. Om de blir alltför mörka innan de 30 minuterna har gått, sänk värmen och/eller täck med folie.
  10. Låt svalna på ett galler.
Smör funkar utmärkt på morotsbrödet.

Smör funkar utmärkt på morotsbrödet.

2 thoughts on “Morotsbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s