Redo för ugnen, efter ungefär 3,5 timmar.

Nässelbröd

Redo för ugnen, efter ungefär 3,5 timmar.

Redo för ugnen, efter ungefär 3,5 timme.

Jag fortsätter att utforska (den vilda)trädgårdens skafferi. I lördags efter att ha jobbat, ätit och lagt mig på sängen för att läsa, ryckte jag upp mig och gick ut med gummihandskar och plastpåse för att jaga brännässlor.

Det finns ju en massa rätter man kan laga med nässlor, kanske framför allt nässelsoppa, men jag kände att jag, baknörd som jag är, ville prova något annat. Som bröd.

Sagt och gjort. Efter att ha rensat trädgården och tomten på alla små nässelskott som jag kunde hitta gick jag in igen för att konsultera lite recept. Och blev något modstulen. Trots mer än en timmes nässelplockling skulle mina 120 gram nässlor bara räcka till ett bröd. Jag föredrar att baka två på en gång, ju mer desto bättre…

Men det var bara att bita i det sura äpplet. Och resultatet blev gott. Och väldigt nyttigt. Nyttigt. NYTTIGT.

Malins nässelbröd

1 bröd

På kvällen.

  • 50 gram rågsurdeg
  • 75 gram kallt vatten
  • 75 gram vetemjöl special

På morgonen

  • 100-150 gram nässlor
  • 3 deciliter vatten

Koka upp vattnet och lägg i nässlorna. Låt dem koka i några minuter. Sila av vattnet, men släng det inte, ska användas som degvätska. Krama ur nässlorna så mycket som möjligt när de svalnat.

  • Surdegen från gårdagen
  • 2 dl av nässlornas kokvatten
  • 2 teskedar olivolja
  • nässlorna
  • 1,5 tesked salt
  • 1 deciliter rågmjöl
  • 6,5 deciliter vetemjöl special
  1. Häll kokvattnet över rågmjölet. Blanda skållningen med surdegen och olivoljan.
  2. Blanda ner saltet i vetemjölet och blanda ner det i bunken. Rör ihop till en deg. Blanda ner nässlorna.
  3. Låt degen vila under plastfolie/påse i 10 minuter.
  4. När de tio minuterna har gått är det dags att vika degen. Låt degen ligga kvar i bunken och dra upp en bit av degen från sidan och vik den in mot mitten, så att degen spänns. Vrid på bunken och dra upp en ny bit deg och vik in mot mitten. Upprepa åtta gånger till(totalt tio).
  5. Låt degen vila i tio minuter till. Upprepa vikningen 3 gånger till med tio minuters vila i mellan varje vikning.

    Degen vilar efter vikning i bunken och tas sedan upp på bakbordet och formas till ett runt bröd.

    Degen vilar efter vikning i bunken och tas sedan upp på bakbordet och formas till ett runt bröd.

  6. Låt degen jäsa i en timme.Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma den till ett runt bröd genom att vika in de kladdigaste delarna mot mitten, vända på degen och forma den  mjukt.
  7. Mjöla en jäskorg och för över degen till den med skarven uppåt.

    Låt degen jäsa i tre till sex timmar i jäskorg eller ett durkslag med mjölad kökshanduk i.

    Låt degen jäsa i tre till sex timmar i jäskorg eller ett durkslag med mjölad kökshandduk i.

  8. Låt jäsa i 3-6 timmar.
  9. Sätt ugnen på 275° med plåt/baksten på mittenfalsen och en oöm plåt längst ner. När ugnen är varm, vänd över brödet och snitta det som du vill.
  10. För över det till plåten/bakstenen och lägg några isbitar på plåten längst ner. Sänk temperaturen till 225°.
  11. Efter 15 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar ut lite ånga. Upprepa därefter var femte minut.
  12. Brödet bör vara klara när det varit inne i ugnen i totalt 30 minuter och har en gyllenbrun färg. Om det blir alltför mörkt innan de 30 minuterna har gått, sänk värmen och/eller täck med folie. Du kan också kolla innertemperaturen som bör ligga på 98°
  13. Låt svalna på ett galler.

    Det färdiga brödet. Pass på så det inte bränns!

    Det färdiga brödet. Pass på så det inte bränns!

One thought on “Nässelbröd

  1. Ping: Bröd med kummin | Musiksinne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s