Gott kumminbröd.

Bröd med kummin

Alltså, om jag får säga det själv så blev det här brödet väldigt bageriaktigt, det blev så där högt och fint och gott som bröd är på bagerier. /Riktigt_nöjd_tjej_86.

Så… Let’s get down to business. Det är ett surdegsbröd med kummin som är bakat enligt vika-vilametoden. Easypeasy och perfekt för dig som inte har en köksmaskin som kan mörbulta degen till perfektion. Det enda du behöver är en pigg surdeg och en ledig dag. Eller om du pusslar ihop det på något annat sätt.

Den observante kan se att det inte är mycket som skiljer det här brödet från nässelbrödet jag bakade sist. Det stämmer. Det är i princip samma recept, men med nässlorna utbytta mot kummin.

This is how it’s done:

Surdegsbröd med kummin

Ett bröd

På kvällen

  • 50 gram rågsurdeg
  • 75 gram vetemjöl special
  • 75 gram vatten

Rör ihop allt och låt det stå över natten, ungefär tio timmar.

På morgonen

  • Surdegen från gårdagen
  • 2 dl vatten
  • 2 teskedar olivolja
  • 1,5 tesked salt
  • 7,5 deciliter vetemjöl special
  • 1 matsked hel kummin
  1. Blanda surdegen med vattnet och olivoljan.
  2. Rör ner saltet och kumminfröna i vetemjölet och blanda ner det i bunken. Rör ihop till en deg.
  3. Låt degen vila under plastfolie/påse i 10 minuter.
  4. När de tio minuterna har gått är det dags att vika degen. Låt degen ligga kvar i bunken och dra upp en bit av degen från sidan och vik den in mot mitten, så att degen spänns. Vrid på bunken och dra upp en ny bit deg och vik in mot mitten. Upprepa åtta gånger till(totalt tio).
  5. Låt degen vila i tio minuter till. Upprepa vikningen 3 gånger till med tio minuters vila i mellan varje vikning.
  6. Låt degen jäsa i en timme.Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma den till ett runt bröd genom att vika in de kladdigaste delarna mot mitten, vända på degen och forma den mjukt till ett runt klot.
  7. Mjöla en jäskorg och för över degen till den med skarven uppåt.
  8. Låt jäsa i 3-6 timmar.
  9. Sätt ugnen på 275° med plåt/baksten på mittenfalsen och en oöm plåt längst ner. När ugnen är varm, vänd över brödet och snitta det som du vill.
  10. För över det till plåten/bakstenen och lägg några isbitar på plåten längst ner. Sänk temperaturen till 225°.
  11. Efter 15 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar ut lite ånga. Upprepa därefter var femte minut.
  12. Brödet bör vara klara när det varit inne i ugnen i totalt 30 minuter och har en gyllenbrun färg. Om det blir alltför mörkt innan de 30 minuterna har gått, sänk värmen och/eller täck med folie. Du kan också kolla innertemperaturen som bör ligga på 98°
  13. Låt svalna på ett galler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s