Det bästa av två världar – öl och bröd

I helgen bakade jag ölbröd. Det blev mustigt och gott. Jag har varit lite sjuk, men nu är jag på bättringsvägen och med tanke på alla illustrerande bilder jag tagit så måste det här inlägget bara skrivas. Och det blev ju gott också som sagt.

Det är inte första gången jag har haft öl i degen, tidigare har jag bakat vörtbröd med nedkok av svagdricka(ok inte riktigt öl) och i höstas bakade jag valnötsbröd med julöl som degvätska. Det blev riktigt gott. Just därför ville jag fortsätta. Jag tror att det är ganska viktigt för smakens skull att välja ett smakrikt öl, annars finns nog risken att det inte blir så värst mycket smak. Så här gjorde jag:

Två bröd

På kvällen:

 • 100 gram rågsurdeg (hyfsat nymatad, så den har bra jäskraft)
 • 120 gram vetemjöl special
 • 120 gram ljummet vatten

Rör ihop surdegen med vatten och vetemjöl i en stor bunke. Låt stå över natten.

På morgonen

 • Surdegen från gårdagen
 • 1,5 liter vetemjöl special(jag blandade i 1 dl av respektive durumvetemjöl och grahamsmjöl också, men total mjölmängd 1,5 liter)
 • 50 cl smakrik öl(jag använde Zlatopramen half ‘n half, en mörk lager)
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk salt
 1. Häll ner öl och olivolja i surdegen från i går, blanda. Blanda saltet i lite av mjölet och häll ner det i degvätskan. Rör i hop till en deg. (Obs! du behöver inte knåda degen, se bara till att den är i hoprörd)bakkollage1
 2. Låt degen vila i tio minuter. 
 3. Efter att de tio minuterna har gått ska degen vikas i bunken. Ta ett rejält tag om ett hörn, lyft upp det så degen spänns och vik in och tryck ner det mot mitten. Fortsätt åt höger eller vänster tills du gått ett helt varv runt. Detta moment upprepas totalt fyra gånger, fyra vikningar alltså.bakkollage2 bakkollage3
 4. Låt degen jäsa under plastfolie i bunken i två timmar, eller tills den blivit dubbelt så stor.bakkollage4
 5. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela i två bitar. Forma till runda limpor, se bilder:bakkollage5
 6. Lägg ner limporna i mjölade jäskorgar(det går också bra att lägga dem i t ex durkslag eller annan rund behållare med en mjölad kökshandduk i). Den här gången la jag ena limpan med skarven nedåt och den andra med skarven uppåt. När brödet bakas av vänder man på jäskorgen, den med skarven uppåt kan man då snitta med en vass sågtandad kniv som man vill, medans den med skarven nedåt kommer spricka upp och expandera i ugnen genom skarven. Båda varianterna funkar, en smaksak.
 7. Låt jäsa i minst två timmar. Sätt ugnen på 275 grader, helst, vår ugn har en maxtemperatur på 250 grader, det funkar det också. Ställ in en plåt i mitten av ugnen som värms upp samtidigt som ugnen.
 8. Nu kommer den spännande biten, om du har en stor kastrull eller bunke av metall kan du diska ur den och efter att brödet vänts ut på plåten och eventuellt snittats, så vänder du bunken uppochner och sätter den över brödet på den varma plåten.bakkollage6
 9. Baka av i ugnen i 20 minuter. Därefter plockar du ut plåten och lyfter försiktigt med grytlappar metallbunken rakt upp och bort från brödet(risk för het ånga som samlats under bunken!).bakkollage7
 10. Ställ in plåten i ugnen och baka av i ytterligare 20 minuter. Öppna ugnen för att vädra efter tio minuter, kolla samtidigt skorpan på brödet, om den börjar bli alltför mörk sänker du temperaturen till 225 grader.
 11. Plocka ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler. Upprepa med bröd nummer två.

Nu är det bara att låta bröden svalna något innan det är dags att hugga in. Jag föredrar nästan alltid att bara ha smör på nybakat bröd, men en god ost är inte fel. Och ta gärna en god öl till.

En tanke på “Det bästa av två världar – öl och bröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s